Thursday, February 10, 2011

Berat turun?? Not good...

Selama ni kalo tau berat badan turun..hati rasa senang je..kalo naik bukan main susah hati lagi...maklumlah dah sedia obes kan huhuhu....

Tapi sejak pregnant ni...berat kena naik at least 2kg setiap bulan...
Ni baru balik dari monthly check up...ada yang buat rasa lega...ada yang wat rasa riso plak...

Test MGTT hari tu alhamdulillah kandungan gula saya adalah normal...nanti tengok keadaan kena minum lagi tak doktor kata...

Yang buat rasa tak sedap hati bila doktor bising berat badan saya turun sikit...ye walopun sikit, doktor kata tak sepatutnya berat turun! "next month saya nak you naik at least 2kg!" gitulah kata doktor...nasib baik tak effect pape kat baby...baby berat ok doktor kata...Doktor suruh saya makan banyak lagi huhuhu...

Ntah kenapa masa awal2 ngandung 1-3 bulan saya ok je tak ada alahan apa2...makan pon ok je...cuma lately ni selalu tak selera, selalu makan tak habis dan muntah balik yang dimakan...agaknye tu sebab berat saya turun...

So baby sayang...pas ni Ibu (Ohhh...saya nak jadi Ibu dah hehehe) akan makan banyak sikit untuk memastikan berat Ibu tak turun...bukan sebab doktor suruh...tapi sebab Ibu nak awak sihat...Ibu rela berat Ibu naik banyak2 walopun selama ni Ibu dok komplen Ibu gemuk hehehe...


p/s : masa kat klinik tadi, saya jumpa wife kawan saya...masa kawin berat dia 50 lebih...now dah 8 bulan pregnant, berat dia 85kg! (da dekat2 berat saya je tu even lom ngandung dulu) saya pon terkejut...naik banyak sangat pon x leh patutnya..berat turun pon tak boleh..papepon harap kandungan kami sihat...insyaAllah...

8 comments:

oli said...

tahniah tahniah!!!
dah berapa bulan?

Ida chubby said...

tq Oli..alhamdulillah,masuk 6 bulan :)

org selalu muntah2 masa awal2 pregnant 1-3 bulan...saya masuk 5 bln + baru rasa macam2 lak hehehe

cik xxx said...

jaga kesihatan k

Zaidah said...

tahniah....semoga ok...

noradzlina.kamdani said...

adik sy sampai peringkat akhir nk bersalin (now wk 37) pun msh mkn n muntah..dan sbb tu berat xnaik...
tp yg penting baby is healthy...
jaga diri baik2...
mcm my sis doctor's suggested to drink air yg berais after meal utk elak muntah....

Mia-Ina said...

yg ptg baby sihat

Ida chubby said...

cik - TQ cik

Zaidah - TQ Zaidah

Ina - ye harap2 baby ok..thanks..mmg suka minum sejuk pon huhuhu

Mia - ye betulll :)

AIN NAZRI said...

wah terbalik pulak.. doktor ain sgt suka dengan berat ain yg tak naik2 dan turun sekilo dua nie.. dia sgt happy.. dia kata let ur baby growing tapi jgn you yg growing.. ain pon pelik nape berat turun.. makan cam biasa jerk.. xdelah over sgt.. hehehe takpelah as long as doktor kata baby sihatt