Thursday, February 17, 2011

Ibu...Ibu...masa ngandung leh minum air sejuk ke?


Saya nak tanya la kengkawan yang dah bergelar Ibu...masa mengandung elok ke minum air sejuk??

Lately ni saya selalu minum air sejuk...hari2 plak tu...selalunya mesti saya minum jus epal...kekadang kalo en.suami kuar malam, saya pesan air epal jugak....so minum la malam2 tu...

Kalo air masak lak...nak minum air masak yang dah memang sejuk dalam fridge tu...senang cakap, memang air sejuk je la...susu pon kekadang saya guna air sejuk jugak huhuhu....

Ada kawan kata tak elok untuk baby sebab nanti baby senang kena asma...ye ke???

Lagi satu....air gas, air tebu dan air kelapa masa awal2 pon tak leh minum ke?? Tapi dah 6 bulan leh kot sket2..ye ke???

So ada pandangan tak? Ikutkan macam2 nak tanya nih hehehe :)

16 comments:

oli said...

i belasah air sejuk sebab memang tak boleh nak minum air suam...dah 5 bulan lebih minum air sejuk!!!
pernah juga dengar orang cakap baby akan kena asma...
air gas i tak berani sangat nak minum...kalau dah teringin sangat baru minum sikit-sikit...

Ida chubby said...

oli...masa pregnant Sawbebe pon ke??? k la anak comelll hehehe...

air gas i x minum.. sikit2 wat rasa je kalo nak...tapi jus epal now hari2!!

@.L.I.N said...

entahlah nak kata betul nanti takut tak betull...ni berdasarkan pengalaman alin sendiri... masa anak sulung memang kerap minum ais... so biler bersalin memang anak jadik besar 3.4 KG...now diyer memang ada asma...

Ida chubby said...

alahai..ye ke Alin..harap2 x bepanjangan la rasa macam ni..rasanya mmg kene besederhana la kan..pas ni kena jgk cuba minum yg suam2 balik jgn nak sejuk 24hrs je..tq 4 the info

Amiizaa2001 said...

salamss ida,

jgn amalkan nanti sendi2 cepat lemah.
disamping itu minum ais bleh mengurangkan perjalanan susu ibu.

akak memang pantang ais/air sejuk dlm peti sejuk tu...takut susu merudum.

Ida chubby said...

ye ke kak...hmmm mmg kena control jugak la nampak gayanye nih..TQ Kak Mieja :)

I want to lose weight said...

Masa khaleef & Hasya mmg 2-2 kali peknen gile minum air sejuk..

Masa peknen khaleef.. mmg doktor suh kawal sket.. sebab katanya nnt baby dalam perut berada dalam keadaan sejuk.. pastu nnt bila baby kuar, senang kena selsema @ hidung tersumbat.. lebih2 kalau minum air tembikai sejuk..

Hasilnya.. Khaleef lahir2 hidung dah tersumbat tiap2 malam.. so malam mmg lansung tak tido..

Umur dia setahun lebih.. kena asthma..

Then, time Hasya igt nak cool down sket laa bab2 ais ni..

TAK BOLEH TAHAN!!!!

Tapi alhamdulillah..
Maybe berkat susu ibu..
Hasya kena gak laa selsema sket2..
Tapi senang kambuh..

Akak tgk je.. kalau mlm ni dia selsema.. siang tu mmg bagi dia pulun isap nenen kerap-kerap.. + akak ambik vitamin C.. menjelang malam esoknya.. tentu dah tak selsema..

So, terpulang laa camne :)
Tapi selera ibu mengandung ni mmg susah nak ditahan-tahan..

Ida chubby said...

betul tu..mmg x leh ditahan2 hehehe..ok tq kak Zel 4 ur info

Ann Huda said...

Nope..sangatlah salah fakta yang mengatakan tak leh minum air sejuk masa pregnant. My sisters anak 4 dan sorang lagi anak 5 (hubby dokter) and sister in law yang keja dokter O&G masa pregnant minum air sejuk memanjang. Alhamdulillah tak de apa-apa problem malah boleh exclusive breastfeeding for 6 months dan sampai anak dah 2 tahun susu masih banyak.

Ann Huda said...

@ I want to lose weight: Air tembikan mungkin but not air sejuk.
Ate baru consult via sms kat my O&G specialist dia kata tak leh minum air sejuk masa ngandung tu MITOS jerr. So Ida kalo memang dah teringin..Baca Bismillah..munum ajalah.

Cho Zila said...

ramai dah komenkan rasayan dah tauler kan.. apa bendapun kena dalam kawalankan...
air tebutu akak takut sikit...

Ida chubby said...

Ate & Zila : Thank youuu...rasanya sumer kena besederhana la kan..bukan la x leh langsungkan..minggu ni da kurangkan sikit air sejuk..tapi dalam sehari nak jugak minum air sejuk terutamanya jus epal hehehe

Farra said...

Boleh minum air sejuk, tp berpada-pada, nnti kalu x minum kempunan plak sbb lps bersalin mmg taleh minum selama mungkin sepanjang bf bby

Psl air gas, ikut org..kalu rahim x kuat better avoid..my kes alhamdulillah ok..tp x la balun 1 gelas coke mcd tu..bestnya nk dpt bby ekk..take care

geraugebang said...

ais tak baik kepada yang mengandung, yang termengandung, atau yang tak mengandung sekali pun...h eh eh he...nanti jadi cam kak gerau,,,tak mengandung pun macam mengandung...cam na? sapa nak tolong?

cikceriacorner said...

salam ziarah..

ehheh..sy pon xpasti..sebab xpregnant lagi..

take care ye..:)

Yati@PetiteShoppe™ said...

rasanya bergantung pada individu jugak...ada org jenis xde pape kalo minum ais ke air gas ke air tebu ker...tapi ada yang xtahan...mcm SIL saya masa prengnant dia minum air tebu then gugur...mungkin secara kebetulan je kot...so bila saya pregnant dia ckp jgn minum air tebu..hihi..

saya ingat pesan MIL jer..."mak takde pantang makan apa2...semua mak makan...cuma jangan makan berlebihan sudah!"...